top of page

Как да повишим паметта на децата?

Възможно ли е чрез игра, децата да станат по-умни и координирани? Проучвания сочат, че когато детето играе то не бива да бъде обезпокоявано или притеснявано в процеса и неговото уединение.


Зимните месеци са перфектното време да пренасочите вниманието си към вас самите и да помислите как да изградите нещо ново за вашето семейство, което да правите заедно вкъщи. А това може да се превърне в перфектен семеен ритуал. Семейните ритуали допринасят за ритъма и предсказуемостта на семейния живот и подпомагат развитието на детето. Веднъж намерили дейност, на която цялото семейство заедно се наслаждава, ключът е тя да се повтаря и да се направи семеен навик – вид „семейно брандиране“. Тези дейности не трябва да са скъпи, да костват много време или сложни.


Създаването на спомени заедно насърчава чувството за включване, структура и принадлежност, което е отличителен белег на здравословния семеен живот. Спомените могат да се преразгледат в далечното бъдеще с обич, извиквайки тези моменти от споделени преживявания, които с течение на времето стават част от уникалното ДНК на семейството.


От решаващо значение сред предизвикателствата на родителството и израстването е родителите да разберат силно въздействащите ползи на положителните, редовни навици на семейното време. Ето как би могъл да звучи родителският успех, когато детето ви напусне дома:


„Обичах времето, прекарано със семейство ни. Когато бяхме деца, всяка петък вечер беше вечер на яденето на пица и играенето на игри.“

Родителите имат огромна роля в организирането и ръководенето на дейностите във времето, което семейството прекарва заедно. Важно е по време на тези семейни събирания, родителите да присъстват напълно за децата си – да са тук и сега. Това означава да се съгласите, че всички електронни устройства ще са изключени.


Започнете семейното време с хранене

Ако наистина искате да направите семейното време една цяла вечер, помислете дали да не започнете с приготвянето на едно семпло хранене заедно. Например, вашата рутина може да стане пица вечер, последвана от игри и пъзели.


Малките деца биха могли да омесят тестото и да помогнат при разнасянето на соса, нарязването, настъргването и подреждането на гарнитурата. Купуването на готова пица може да намали времето и бъркотията при справянето с тестото. Когато им се даде възможност, децата се гордеят със създаването на собствена пица и допринасянето към вечерята. Изграждането на езикови и познавателни умения може да бъде включено в тези лесни ежедневни дейности, правейки ги забавни, естествени и интерактивни. Вечерята ще бъде сервирана на масата за минути, а вашето дете със сигурност ще хапне от техните творения! Изследванията посочват разговорите по време на хранене като централни за укрепването на взаимоотношенията и развитието на речника сред малките деца.


Изберете своята игра

Игрите и пъзелите осигуряват отлична трибуна за създаване на тези споделени преживявания. Те имат потенциала да подпомогнат редица социални и физически умения, концепции, използване на стратегии и развитие на езика, които ще послужат много добре на детето ви в академичните му постижения по математика и грамотност.


Размерът, формата, пространството, шарките и редуването, например, са в основата на разпознаването на азбуката, правописа и основните познания по аритметика. Ключът е да се даде възможност на малчуганите да „изучат света“, да развият фините си двигателни умения и да правят връзки с езика.


Превод: Люкия Трифонос| Източник: The Conversation.

Последни публикации

Виж всички
bottom of page